Een levensplan voor succes in je toekomst
Soms is het nodige om een zuiver en helder beeld te krijgen van de onderwerpen die uit het leven tot aan vandaag nog aandacht verdienen en de zaken die vanuit dat perspectief opgeruimd moeten worden. Het verleden is in het dagelijks leven een veel gebruikte manier om vast te stellen wat je allemaal te ontwikkelen hebt. Vraag maar eens aan een paar mensen om je heen aan welke onderwerpen zij allemaal te werken hebben en je zal vele verhalen tegen komen over dingen die niet gelukt zijn, dingen waar mensen in vastgelopen zijn, etc.
Om succesvol te zijn, vraagt dat echter om iets anders. Succesvol zijn vraagt niet om te werken aan beelden van je verleden maar vraagt om te werken aan beelden van je toekomst.
Succesvol zijn begint met een droom. Flarden van gedachten die langzaam maar zeker helder worden. Gedachten over doelen in je leven. Groot en klein. Succes is een meetlint dat voor je ligt. Pas als je iets te bereiken hebt kun je succesvol zijn. Succes vraagt dan ook om doelen en een plan. Een plan om die doelen te bereiken. Een levensplan.
Onderwerpen in je levensplan
Als je voor jezelf een levensplan gaat samenstellen komt al snel de vraag naar boven welke onderwerpen in dat levensplan aan de orde zouden moeten komen.
Eigenlijk zou je kunnen zeggen dat alles in het plan is opgenomen. Je complete leven en alle elementen waar dat uit bestaat. Zo zou je een plan voor de volgende gebieden kunnen schrijven:
- Administratie en financiën
- Huis en haard
- Werk
- Vrije tijd
- Relaties
- Gezondheid
Als je die gebieden echter alleen maar los van elkaar beschrijft, dan is het geen integraal levensplan en kun je tegen de discrepanties tussen die verschillende gebieden aanlopen. Stel je maar eens voor dat je in relaties succesvol wilt zijn en tegelijkertijd een glanzende carrière wilt maken. Voor beiden is tijd en aandacht nodig. Dan komt dus al snel de vraag naar boven hoe die verschillende dingen zich tot elkaar verhouden. Uiteindelijk wil je niet in het liedje terecht komen waarin gezongen word over “succes has made a failure of our home”.
Naast de hierboven genoemde, zeer concrete, gebieden gaat je levensplan natuurlijk boven alles over jezelf. Je zou dan ook een totaal andere indeling van je levensplan kunnen hanteren:
- Mijn wil
- Mijn emoties en intuïtie
- Mijn spiritualiteit
- Mijn gedachten, ideeën en overtuigingen
- Mijn communicatie
- Mijn seksualiteit
- Mijn beperkingen
- Mijn toewijding
Geen van de hierboven genoemde lijstjes zijn volledig. De kunst van het schrijven van een levensplan om succesvol te zijn is vooral het vinden van je eigen schrijfstijl. Het vinden van je eigen volledigheid en het vinden van je eigen invalshoek(en).
3 vragen voor je levensplan
Ieder onderwerp dat je in je levensplan opneemt kent 3 vragen:
- Waar wil ik heen met dit onderwerp?
- Wat heb ik t.a.v. dit onderwerp in mijn rugzak dat aandacht verdient?
- Wat valt er nu te doen met dit onderwerp?
De eerste vraag die je jezelf stelt is een richtingsvraag. Om de richting te bepalen waar je met dit onderwerp naartoe wilt.
De tweede vraag richt zich op je verleden en de dingen waar je vanuit dit verleden nog iets mee te doen hebt alvorens je verder kunt.
De derde vraag is een actie vraag. Een vraag die gaat over vandaag in beweging komen, om niet in je overpeinzingen over het verleden te blijven hangen of niet verder te komen dan te dromen over de toekomst.