Verantwoordelijkheid voor je emoties dragen

Eén van de grootste valkuilen om in te stappen is iemand anders de schuld te geven van hoe jij je voelt. Te zeggen: “jij hebt mij boos gemaakt” of “jij hebt mij verdrietig gemaakt”. Alsof iemand anders het gedaan heeft dat jij verdrietig of boos bent. Stel je nou eens voor dat een ander in diezelfde situatie had gezeten waarin jij je boosheid tegen kwam. Waarschijnlijk kun je je best wel iemand bedenken die anders had gereageerd dan jij hebt gedaan. Dat maakt dat er een zekere mate van vrijheid is om voor je emoties te kiezen. Meestal is dat geen bewuste vrijheid. 
Veel van onze emoties komen voort uit ons onbewuste. Vaak is onze emotionele reactie gevormd door de ervaringen in ons leven. In hoe we als kind zijn opgegroeid. In onze relaties. In ons werk. En op het moment dat onze emoties boven komen wordt iets in ons, dat gebied van die specifieke emotie, aangesproken. Kunnen zien dat iets in jezelf aangesproken wordt, dat dat niet iets van iemand anders is, is het jezelf toe-eigenen van je emoties.

Jezelf je emoties toe-eigenen geeft je ook de vrijheid om die te bekijken. Daar onderzoek naar te doen. Daar mee te werken. Kortom om een volwassen positie ten aanzien van je emoties in te nemen waarin je herkent dat die emoties wel deel van jou uitmaken maar waarin je tegelijkertijd ziet dat jij die emotie niet bent. Er is een jij en een emotie die deel van je uitmaakt. Dan kan je verantwoordelijkheid gaan dragen.

Verantwoordelijk zijn voor je emoties betekent dat je de wereld toestaat daarop aangesproken te worden. Dat iemand tegen je mag zeggen “ik zie dat je boos bent, maar dat snap ik niet”. Dat jij kan uitleggen waarom iets je boos, blij of verdrietig maakt.

Verantwoordelijk zijn voor je emoties betekent dat je ze niet uitleeft op de ander of inslikt. Dat je je emoties met volwassenheid draagt. Dat je ze de ruimte geeft zonder ze te projecteren.
Verwantwoordelijk zijn voor je emoties betekent ook dat je de nuances kan zien. Dat je je niet mee laat slepen door je blijheid, verdriet of angst. Dat je kan zien dat er blijheid is, maar dat je tegelijkertijd ook kunt zien dat er misschien wel stilte in je is. Of een behoefte om dat samen met iemand te delen.

Verantwoordelijk zijn voor je emoties betekent uiteindelijk dat alles in jou beseft dat die emoties van jou zijn.