Basis

De basis van je leven is in de meeste begeleidingstrajecten voor mij altijd een soort van controle punt. Al in het intakegesprek besteed ik daar aandacht aan. Is je slaap/waak ritme goed? Heb je je huis en haard op orde? Zijn je financiën voor elkaar? Voldoet je voedingspatroon? Dit soort basis aangelegenheden van je leven vallen eigenlijk niet op als ze in orde zijn. Als zich daar een bepaalde mate van harmonie bevindt. Op het moment dat er in die basis echter iets niet klopt, kan je dat behoorlijk bezighouden. Stel je maar eens voor dat er van alles en nog wat op je werk gebeurt en iedere avond kom je thuis in een huis waar je je eigenlijk niet gelukkig in voelt. Dat een rommeltje is. Dan versterkt dat alleen maar het proces waar het niet goed met je gaat. Als je ziek wordt en je financiën zijn niet op orde, dan heb je je niet alleen met je ziekte bezig te houden, maar lig je je ook nog eens zorgen te maken over je financiën.

Al snel rijst dan de vraag: "Wat is de basis van ons leven eigenlijk?" Ik probeerde daar een definitie van te maken, en het enige dat ik kon bedenken was dat het de zaken zijn die, als je ze goed geregeld hebt geen aandacht vragen en totaal vanzelfsprekend zijn, terwijl als er iets mis is, die zaken je steeds bezig houden. Zo behoort gezondheid tot die basis. Een huis dat warm is, waarin je een plek hebt om te slapen, etc. Noem dat maar huis en haard. Voedsel. Persoonlijke hygiëne. Geld.

Toch is die basis bij lange na niet voor iedereen hetzelfde. Als je even na denkt over gezondheid, dan kom je al snel tot de conclusie dat er volgens jouw maatstaven van gezondheid, dat wat voor jou gezond als basis is, er ook mensen zijn die een stuk ongezonder zijn. Stel je maar eens voor dat je helemaal gezond zou zijn. En je krijgt plotseling een handicap. Dan gooit dat je complete basis van je leven omver. Toch kan je dan weer een nieuwe basis vormen. Kijk maar eens om je heen hoeveel mensen met een handicap toch weer een basis in hun leven hebben weten te vinden.

Neem nou geld. Zo lang je genoeg hebt is het niet iets dat je bezig houdt, terwijl geld je, op het moment dat je te weinig hebt, constant kan bezig houden. Maar wat is genoeg en wat is te weinig? Dat is voor iedereen verschillend.

Nadenken over de basis van je leven is iets waar iedereen bij tijd en wijle eens aandacht aan zou moeten geven.

Vaststellen wat de basis van je leven is. Wat daar wel en niet toe behoort. Zo kun je je afvragen of je de relatie die je met je partner hebt tot die basis vindt behoren, of dat die relatie niet tot de basis behoort. Als die relatie tot de basis behoort, en jij die dus als vaststaand in je leven aanneemt, zul je er bijna automatisch te weinig aandacht aan besteden.
Tegelijkertijd terwijl jij je basis aan het vaststellen bent, kun je controleren of je basis klopt. Ben je gezond? Doe je aan goed geldbeheer? Is je huis en haard op orde?