Uit je “comfort zone”

Allemaal hebben we een niveau van leven leren kennen dat “lekker” of “goed” voelt. Waarin we ontspannen zijn. Ons veilig voelen. Een niveau van leven dat bekend is. Een niveau van leven waarin we ons comfortabel voelen. Een niveau van leven waarin het goed met je gaat. Je zit lekker in je vel, in je relaties zijn geen grote problemen, je werk is ok, je huis en haard zijn op orde. Er zijn geen financiële zorgen. Er is voldoende balans tussen inspanning en ontspanning. Je komt aan je zelf toe. Er knaagt niets. Er is zekerheid, geborgenheid en veiligheid. Kortom, je bevindt je in je “comfort zone”.

Soms is die “comfort zone” verstoord. Dan is er geen comfort meer. Dat kan zowel door interne als externe factoren gebeuren. De markt kan instorten en je baan kan op de tocht komen te staan, er kunnen ziekten optreden in je directe omgeving, je relaties kunnen door druk van de ander plotseling niet meer zo veilig zijn, etc. Allemaal externe factoren. Ook jij kunt groeien, veranderen. Je gaat anders tegen de dingen aankijken, je krijgt andere verlangens, of het wordt gewoon saai en je gaat op zoek naar beweging. Kortom, je “comfort zone” wordt verstoord en is geen “comfort zone” meer.

Onze eerste reactie op een verstoorde “comfort zone” is proberen om het leven weer in balans te brengen. Om de “comfort zone” te herstellen. Daarbuiten zijn betekent immers vaak onveiligheid, onzekerheid, niet weten hoe het verder moet, niet weten wat er staat te gebeuren. Het herstellen van je comfort zone betekent dat je op zoek gaat hoe je toch de verstorende elementen een plek in de jou bekende “comfort zone” kunt geven. Hoe je inclusief die verstorende mensen toch je zekerheid en veiligheid terug kunt vinden.
Naast het herstellen van de “comfort zone” kun je ook proberen een nieuwe “comfort zone” te creëren. Stel nou eens dat je samen woont en je relatie eindigt. Daarmee zijn de fundamentele waarden in je leven zodanig gewijzigd dat terug naar je oude “comfort zone” dan niet meer zal werken. Je kunt dan dus een nieuwe “comfort zone” binnen de gewijzigde omstandigheden gaan creëren.

De vraag is echter in hoeverre je “comfort zone” een vaste waarde in je leven is. En welke plaats die “comfort zone” inneemt. Iedere “comfort zone” die je creëert brengt immers met zich mee dat je weer iets hebt om te beschermen. Iets waar je je best voor zal moeten doen om te behouden. Iets waar je energie in zal moeten steken om te onderhouden. Een “comfort zone” die in je leven ontstaat is eigenlijk een soort van statische toestand. Daar zit geen dynamiek in, want zodra er dynamiek in komt is het geen “comfort zone” meer. Dan weet je niet meer welke kant dat uitgaat en is het comfort dus verdwenen.

Eigenlijk weten we allemaal dat het leven ons vroeg of laat zal verassen. En dat het comfort van je “comfort zone” in zekere zin dus altijd maar tijdelijk is. Dus waarom doen we dan zo ons best om die “comfort zone” te creëren en vast te houden? Zouden we niet veel beter onze energie kunnen steken in het leren van dynamisch leven?

Er schuilt een zekere mate van waarde in het af en toe uit je “comfort zone” stappen. Je ontwikkelt je daarmee in het dynamisch leven. Je “comfort zone” wordt niet meer een vaste grens maar begint deel te worden van een groter geheel. Je kunt je meer verbinden met het leven. Je hoeft je eigen stukje niet altijd meer te beschermen. Je leert omgaan met de positieve en negatieve kanten die je in het leven tegen komt. Zo langzaamaan zullen ook de grenzen van je “comfort zone” vervagen en uiteindelijk ophouden te bestaan. Dan maak jij deel uit van het volle leven.